Tilanväki

Posted

Historiaa

Isoisoisäni Kaarle Lunden, torpparin vävy, ja vaimonsa Amanda Karoliina ostivat Heikkilä nimisen palstatilan Iso-Tuomolan tilasta vuonna 1897. Myöhemmin he vaihtoivat nimensä Lunden-Heikkiläksi tilan mukaan. Seuraava viljelijäsukupolvi, isovanhempani, Arvo ja Olga käyttivät sukunimeä Heikkilä. 70-luvulta suomen ensimmäisen EY-jäsenyysvuoteen 1994 tilaa viljeli setäni Juhani Heikkilä.

Itse aloin automaatiotekniikan opintojeni ohella viljellä Heikkilän tilaa vuonna 1996. Vuonna 2005 ostin Juhani Nummiselta Tarvasjoelta 15 kantavaa hereford-emolehmää.

Nykyään

Heikkilän tilalla oli alun perin peltoa 36 hehtaaria. 2000-luvun alussa ostin kahden läheisen tilan pellot, 70 hehtaaria. Vähitellen peltoa vuokraamalla tilan peltopinta-ala on noussut 200:n hehtaariin. Viljelijänurani alusta alkaen tilaa on viljelty luonnonmukaisesti. Myös nykyiset sata emolehmää ovat luomuvalvonnassa.

Miksi Hereford rotu? Hereford rodun etuja ovat rauhallinen luonne ja hyvä karkearehun käyttökyky. Se pärjää luonnonlaitumillakin hyvin eikä tarvitse voimakasta rehustusta. Sopii siis erinomaisesti luomutuotantoon.

Tervetuloa tilavierailulle!

Otamme mielellämme vastaan ryhmiä ja esittelemme tilan toimintaa. Räätälöimme tarpeen mukaan tilavierailuja parin tunnin retkistä pidempäänkin visiittiin savusaunoineen ja paljuineen. Tilaan ovat tervetulleita tutustumaan niin päiväkotilapset kuin tuottajajoukko Pohjanmaalta. Järjestämme tarjoilut pullakahveista ja jätskeistä  kevyeen lounaaseen, toiveidenne mukaan! Kyselkää tarjousta Susannalta.

Suomen Maatalousmuseo Saran ohjelmaan kuuluu myös opastettu teemakierros tilallemme. Samaan syssyyn pääset tutustumaan opastetusti Sarka-museon näyttelytiloihin. Lue lisää teemakierroksesta tästä

Tilanväki

Teppo Heikkilä

Niko Tanhuanpää